Skip to main content

Κολποσκόπησης Παθολογίας Τραχήλου

Κολποσκόπησης Παθολογίας Τραχήλου Η κολποσκόπηση αποτελεί μια από τις συνηθέστερες γυναικολογικές εξετάσεις που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση και διάγνωση βλαβών του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

  Επιτρέπει στον ιατρό να εξετάσει λεπτομερώς και με ακρίβεια ανωμαλίες, οι οποίες δύσκολα μπορούν να διακριθούν με γυμνό μάτι κατά την κλινική εξέταση. Συνήθως, η κολποσκόπηση πραγματοποιείται ως συμπληρωματική εξέταση του τεστ ΠΑΠ, σε περιπτώσεις όπου τα ευρήματα του απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.

  Πότε πραγματοποιείται μια κολποσκόπηση;

  Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, ανώδυνη και μη επεμβατική ιατρική διαδικασία που αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για τη διερεύνηση περιπτώσεων παθολογίας του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

  Ο κολποσκόπηση συνίσταται από τον ιατρό όταν:

  • Υπάρχει κλινική διαπίστωση ή υποψία βλάβης στον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο.
  • Η ασθενής βιώνει συμπτώματα όπως υπερβολική αιμορραγία ανάμεσα σε περιόδους ή μετά από σεξουαλική επαφή.
  • Υπάρχουν βεβαιωμένες αλλοιώσεις ή ασαφή αποτελέσματα από το τεστ ΠΑΠ
  • Έχει ανιχνευθεί στην ασθενή λοίμωξη από τον HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων).
  • Η ασθενής έχει προγενέστερο ιστορικό αλλοιώσεων

  Διαδικασία κολποσκόπησης

  Για τη σωστή προετοιμασία της κολποσκόπησης, η ασθενής οφείλει να ακολουθήσει τις οδηγίες του ιατρού, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη σεξουαλική αποχή και τον προγραμματισμό της εξέτασης σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου. Επιπλέον, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την αποφυγή χρήσης ενδοκολπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως υπόθετα, αλοιφές ή κολπικές πλύσεις και προϊόντα περιόδου με εσωτερική εφαρμογή όπως το κύπελο περιόδου ή το ταμπόν για μερικές ημέρες.

  Κατά τη διεξαγωγή της κολποσκόπησης, η ασθενής αφαιρεί το κάτω μέρος του ρουχισμού της, σκεπάζεται με το ειδικό ιατρικό σεντόνι ή φοράει την ειδική ρόμπα για ασθενείς και ξαπλώνει στο ειδικό κρεββάτι σε χαλαρή θέση. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ιατρικό εργαλείο, που ονομάζεται κολποσκόπιο ξεκινά να εξετάζει την περιοχή. Το κολποσκόπιο δεν εισάγεται μέσα στο κόλπο, αλλά βρίσκεται μπροστά από το άνοιγμα του. Με τη βοήθεια της ενσωματωμένης πηγής φωτισμού του κολποσκοπίου και ειδικών υγρών που εφαρμόζονται στις υπό εξέταση περιοχές, ο ιατρός διερευνά πιθανές αλλοιώσεις του τραχήλου.

  Σε κάποιες περιπτώσεις κολποσκόπησης ο ιατρός μπορεί να κρίνει απαραίτητη τη λήψη ενός μικρού δείγματος κυττάρων, για περαιτέρω διερεύνηση μέσω ιστολογικής εξέτασης (βιοψίας). Όλη η διαδικασία της κολποσκόπησης πραγματοποιείται μέσα στο ιατρείο και έχει διάρκεια από 15 έως 30 λεπτά.

  Μετά την κολποσκόπηση

  Μετά την πραγματοποίηση της κολποσκόπησης, η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της άμεσα. Σε περιπτώσεις όπου έχει πραγματοποιηθεί ιστολογική εξέταση, υπάρχει το ενδεχόμενο να βιώνει για λίγες ημέρες κράμπες που μοιάζουν με πόνους περιόδους και να έχει αιμόρροια ή κολπικές εκκρίσεις. Γι αυτό προτείνεται η χρήση σερβιετών και όχι κύπελων περιόδου ή ταμπόν και συνιστάται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής και χρήσης ενδοκολπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων για όσες μέρες κρατάει ο πόνος ή η αιμόρροια.

  Μόλις ο ιατρός έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της παθολογίας του τραχήλου μέσα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, έρχεται σε επαφή με την ασθενή, ώστε να την ενημερώσει, να λύσει τυχόν απορίες και να δώσει οδηγίες, να προτείνει περαιτέρω διερεύνηση μέσω συμπληρωματικών εξετάσεων ή την κατάλληλη θεραπεία. Ανάλογα με το είδος των αλλοιώσεων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή την χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αλλοιώσεων.

  Κόστος κολποσκόπησης

  Η κολποσκόπηση αποτελεί μια συνηθισμένη εξέταση που πραγματοποιείται μέσα στους χώρους του ιατρείου. Γι αυτό και το τυπικό κόστος της είναι πολύ προσιτό, αν και ενδέχεται να αυξηθεί ένα γίνει λήψη υλικού για την πραγματοποίηση ιστολογικής εξέτασης.

  231 305 1987
  espa