Skip to main content

Φυσιολογικός Τοκετός

Φυσιολογικός Τοκετός Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσική διαδικασία γέννησης ενός παιδιού. Συνήθως, συντελείται ανάμεσα στην 37η και 42η εβδομάδα κύησης και αποτελεί τον αρχικό στόχο ως μέθοδο τοκετού σε κάθε εγκυμοσύνη.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.





    Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί μια ιδιαίτερη γυναικεία εμπειρία που είναι σημαντικό να βιώνεται από όσο το δυνατό περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο, είναι πιθανό να μην μπορεί να επιτευχθεί εξαιτίας προβλημάτων που προϋπάρχουν στο έμβρυο ή τη μητέρα ή παρουσιάζονται εκτάκτως μέσα στη διαδικασία. Γι αυτό το λόγο, ο φυσιολογικός τοκετός παρακολουθείται στενά κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του, ώστε να προληφθούν καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή και την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Εάν κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού κριθεί ιατρικά αναγκαίο, ο τοκετός μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή. 

    Συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού – Λανθάνον στάδιο

    Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού και η μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να επικοινωνήσει με τον ιατρό της είναι:

    • Συσπάσεις 
    • Διαστολή του τραχήλου της μήτρας
    • Έντονος πόνος στη μέση
    • Σπάσιμο των νερών
    • Κολπικές εκκρίσεις
    • Συχνοουρία

    Η έναρξη των συμπτωμάτων σηματοδοτεί την αρχή του τοκετού, η οποία ονομάζεται λανθάνον στάδιο. Το λανθάνον στάδιο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πολλές ώρες.

    Προετοιμασία φυσιολογικού τοκετού

    Κατά τη διάρκεια του λανθάνοντος σταδίου, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό παρακολουθεί και εξετάζει περιοδικά τη μητέρα και το βρέφος. Συγκεκριμένα, ελέγχονται η θερμοκρασία, οι παλμοί και η πίεση της μητέρας,  οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου και η διαστολή του τραχήλου της μήτρας. Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό της μητέρας, μπορεί να πραγματοποιηθούν και συμπληρωματικές εξετάσεις σχετικές με την πάθηση που αντιμετωπίζει.

    Στάδια φυσιολογικού τοκετού

    Η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού χωρίζεται σε τρία στάδια:

    • Λανθάνον στάδιο
      Το πρώτο στάδιο ξεκινάει όταν αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα. Τυπικά ως αρχή του τοκετού θεωρείται η στιγμή όπου η διαστολή έχει φτάσει τα 4 εκατοστά και οι συσπάσεις έρχονται με συχνότητα περίπου τις 3 ανά 10 λεπτά, ενώ συνίσταται η προσέλευση σε νοσοκομείο όταν οι συσπάσεις διαρκούν από 1 λεπτό και άνω με συχνότητα κάθε 5 λεπτά.
    • Εξώθηση εμβρύου
      Το δεύτερο στάδιο αφορά τον ίδιο τον τοκετό. Η μητέρα σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό βρίσκει την κατάλληλη θέση και μόλις ο τράχηλος έχει διασταλεί πλήρως ξεκινάει τις εξωθήσεις (σπρώξιμο) ταυτόχρονα με τις συσπάσεις. Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώνεται με τη γέννηση του βρέφους και την επαφή μητέρας – βρέφους.
    • Εξαγωγή πλακούντα
      Μετά τη γέννηση του μωρού, η μητέρα συνεχίζει να έχει συσπάσεις, που είναι απαραίτητες για την εξαγωγή του πλακούντα. Ο πλακούντας αφαιρείται είτε φυσιολογικά μέσα σε 20-30 λεπτά από τον τοκετό, είτε νωρίτερα με τη βοήθεια ενέσιμου φαρμάκου.

    Ανακούφιση του πόνου και αναισθησία

    Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί τις μέλλουσες μητέρες σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό είναι ο πόνος που τον συνοδεύει, ιδιαίτερα ότα πρόκειται για τον πρώτο τοκετό, όπου υπάρχει ο φόβος του άγνωστου. Κάθε γυναίκα έχει διαφορετική αντίληψη και αντοχή στον πόνο, γι αυτό και ο τρόπος ανακούφισης του πόνου και η μέθοδος αναισθησίας κατά το φυσιολογικό τοκετό είναι ένα προσωπικό ζήτημα. 

    Οι επιλογές ανακούφισης του πόνου κατά το φυσιολογικό τοκετό είναι πολλές. Ξεκινούν από τεχνικές που ονομάζουμε με τον όρο «ανώδυνος τοκετός» (ασκήσεις χαλάρωσης, έλεγχος της αναπνοής, διαχείριση του στρες, ψυχολογική υποστήριξη από οικείο πρόσωπο) και εκτείνονται σε φαρμακευτικές μεθόδους, όπως παυσίπονες ενέσεις, μάσκα οξυγόνου και αζωτούχου οξειδίου ή τοπική επισκληρίδιο αναισθησία. 

    Προβλήματα κατά τον φυσιολογικό τοκετό

    Ο φυσιολογικός τοκετός δεν παύει να είναι μια ιατρική διαδικασία κατά την οποία μπορούν να εμφανιστούν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζονται άμεσα. 

    Τα συνηθέστερα προβλήματα κι η αντιμετώπισή τους κατά το φυσιολογικό τοκετό είναι:

    • Προβολή εμβρύου με τα πόδια, τους ώμους, τους γλουτούς
      Συνήθως προβολή μπορεί να διορθωθεί με χειρισμό από τον ιατρό. Σε αντίθετη περίπτωση και ανάλογα με το στάδιο του τοκετού που βρίσκεται η γυναίκα, μπορεί να συνεχιστεί ο φυσιολογικός τοκετός ή να γίνει καισαρική τομή.
    • Πρόκληση τοκετού
      Είναι η έναρξη του τοκετού με τεχνητό τρόπο, είτε γιατί παρόλο που τα νερά έχουν σπάσει, δεν υπάρχουν ωδίνες, είτε για ιατρικούς λόγους που επιβάλλουν την επίσπευση της γέννας.
    • Περινεοτομή
      Πρόκειται για μια τομή που γίνεται προληπτικά ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό, σε περιπτώσεις που υπάρχουν δυσκολίες στην εξώθηση του εμβρύου και υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί η περιοχή.
    • Υποβοηθούμενος φυσιολογικός τοκετός
      Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν δυσκολίες στην εξώθηση του εμβρύου και χρειάζεται να επισπευσθεί ο τοκετός, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά ιατρικά εργαλεία όπως η βεντούζα και οι κουτάλες.
    • Πρόωρος τοκετός
      Ο πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός πριν τη συμπλήρωση της 3ης εβδομάδας κύησης. Μπορεί να είναι προγραμματισμένος για ιατρικούς λόγους, αλλά μπορεί να προκύψει εξαιτίας πρόωρων συσπάσεων ή σπασίματος των νερών. Εάν είναι ασφαλές και ανάλογα με την εβδομάδα κύησης στην οποία βρίσκεται η μητέρα, ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για την καθυστέρηση του τοκετού.

    Κόστος φυσιολογικού τοκετού

    Το κόστος του φυσιολογικού τοκετού είναι προσιτό, καθώς καλύπτεται ως ένα βαθμό από τους περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς. Ωστόσο, το κόστος μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το είδος της νοσηλείας , τη μέθοδο αναισθησίας και αντιμετώπισης του πόνου που θα επιλεγεί, καθώς και πιθανές συμπληρωματικές εξετάσεις ή ιατρικές διαδικασίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. 

    231 305 1987
    espa