Skip to main content

Ακράτεια Ούρων

Ακράτεια Ούρων Η ακράτεια ουρών αποτελεί μια πάθηση η οποία έχει συνδυαστεί με την προχωρημένη ηλικία. Ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο σημάδι γήρανσης, καθώς εμφανίζεται συχνά και σε γυναίκες όλων των ηλικιών.

Επικοινωνήστε με τον Ιατρό συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.





    Υπολογίζεται ότι μια στις δύο γυναίκες θα εμφανίσει κάποιο είδος ακράτειας ούρων κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ η πλειονότητα των γυναικών διστάζουν να επισκεφθούν ιατρό για να συζητήσουν συμπτώματα ακράτειας ούρων.

    Η ακράτεια ούρων μπορεί να προκύψει λόγω χαλάρωσης του πυελικού εδάφους ή γενετικών ανωμαλιών, ενώ τα αίτια της ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και τα συμπτώματά της.

    Είδη ακράτειας ούρων

    1. Ακράτεια ούρων προσπάθειας (stress incontinence)
      Πρόκειται για διαρροή ούρων που προκύπτει λόγω πίεσης ή έντασης που ασκείται στην ουροδόχο κύστη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το γέλιο, το φτέρνισμα ή ο βήχας, η σωματική άσκηση και το κουβάλημα βάρους.
    1. Aκράτεια ούρων επιτακτικού τύπου (urge incontinence)
      Στον τύπο αυτόν ακράτειας, οι ασθενείς έχουν συχνά επείγουσα επιθυμία για ούρηση που δεν αναβάλλεται, χωρίς η κύστη να είναι γεμάτη. Συχνά, συνοδεύεται και με απώλεια ούρων, μέχρι να φτάσουν στην τουαλέτα.
      Πρόκειται για διαρροή ούρων που συνοδεύεται από ξαφνική ανάγκη για ούρηση. Αυτή η ανάγκη μπορεί να προκύψει με αλλαγή της σωματικής στάσης, σεξουαλική δραστηριότητα.
    1. Ακράτεια ούρων μεικτού τύπου(mixed incontinence)
      Πρόκειται για έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών επιτακτικής ακράτειας και ακράτειας λόγω έντασης/προσπάθειας.
    1. Ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης (Χρόνια κατακράτηση ούρων)
      Πρόκειται για περιπτώσεις όπου η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς κατά την ούρηση, με αποτέλεσμα τη διαρροή ούρων.

    Διάγνωση ακράτειας ούρων

    Η διάγνωση του είδους της ακράτειας ούρων στις γυναίκες γίνεται μέσω των συμπτωμάτων του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης. Πραγματοποιείται εξέταση της πυέλου που μπορεί να συμπεριλαμβάνει την εξέταση του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος.  Σημαντικά ευρήματα της εξέτασης αποτελεί η ύπαρξη ορθοκήλης, κυστεοκήλης και εντεροκήλης, όπως επίσης και χαλάρωσης του κόλπου ή πρόπτωσης της μήτρας. Πολλές φορές είναι απαραίτητη η διενέργεια ουροδυναμικού ελέγχου για την σωστή διάγνωση και την σωστή επιλογή θεραπείας.

    Αίτια ακράτειας ούρων

    Κάθε είδος ακράτειας συνοδεύεται από διαφορετικά αίτια, όμως συγκεντρωτικά τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι:

    • Η εγκυμοσύνη και ο φυσιολογικός τοκετός
    • Ιατρικό ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων στην περιοχή όπως υστερεκτομή
    • Η εμμηνόπαυση
    • Η πρόπτωση πυελικών οργάνων
    • Νευρολογικές παθήσεις, όπως Parkinson και σκλήρυνση κατά πλάκας
    • Η παχυσαρκία
    • Η λήψη συγκεκριμένων τύπων φαρμακευτικής αγωγής
    • Η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης
    • Η δυσκοιλιότητα
    • Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
    • Παθήσεις της ουροδόχου κύστης
    • Δυσπλασίες και συγγενείς(γενετικές) ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος
    • Η προχωρημένη ηλικία

    Θεραπεία ακράτειας ούρων

    Η θεραπεία ακράτειας ούρων στις γυναίκες εξαρτάται από το είδος της ακράτειας ούρων και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων που την συνοδεύουν. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής μέσω της μείωσης του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης, της διατήρησης σταθερής κατανάλωσης υγρών και της απώλειας βάρους. Επιπλέον, συνίσταται και η ένταξη στην καθημερινότητα ειδικών ασκήσεων ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους και εξειδικευμένων θεραπειών για την ενεργοποίηση και επανεκπαίδευση του ουροποιητικού συστήματος. Συμπληρωματικά, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή και να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση σοβαρών περιπτώσεων ακράτειας ούρων. Οι συνηθέστερες χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων στις γυναίκες είναι η πρόσθια και οπίσθια κολποπερρινεορραφία και η τοποθέτηση ταινίας ακράτειας.

    Κόστος θεραπείας ακράτειας ούρων

    Το κόστος της θεραπείας ακράτειας ούρων στις γυναίκες εξαρτάται από το είδος της ακράτειας, το πλήθος των διαγνωστικών εξετάσεων και το συντηρητικό ή χειρουργικό πλάνο θεραπείας.

    Συνεπώς, για τον υπολογισμό του κόστους θα πρέπει να συνυπολογιστεί η πιθανότητα διενέργειας χειρουργικής επέμβασης, καθώς διαφοροποιεί σημαντικά το κόστος λόγω της νοσηλείας και της φαρμακευτικής αγωγής.

    231 305 1987
    espa