Επικοινωνήστε με τον Ιατρό συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
wordpress-seo
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/drstamatis.gr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114Επικοινωνήστε με τον Ιατρό συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Η καισαρική τομή μπορεί να έχει προταθεί από τον ιατρό για ιατρικούς λόγους ή να είναι επιθυμία της εγκύου και να είναι προγραμματισμένη (συνήθως μετά την 39η εβδομάδα κύησης), ή να προκύψει εκτάκτως κατά τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.
Η πραγματοποίηση της καισαρικής τομής μπορεί να αποφασιστεί όταν υπάρχει ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω παράγοντες:
Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση, και όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις απαιτεί την πραγματοποίηση κάποιων προληπτικών εξετάσεων και, σε κάποιες περιπτώσεις, τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή την προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί ήδη να λαμβάνει η έγκυος. Φυσικά, ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση προγραμματισμένης καισαρικής τομής.
Η καισαρική τομή πραγματοποιείται συνήθως μέσω μιας εγκάρσιας τομής 10 έως 20 εκατοστών που γίνεται οριζόντια, λίγο πιο κάτω από τη γραμμή του μπικίνι/εσωρούχου. Το έμβρυο έρχεται στον κόσμο μέσα από αυτή την τομή μέσα στα επόμενα 5 με 10 λεπτά και εάν δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος, δίνεται αμέσως στη μητέρα.
Η τομή κλείνεται με ράμματα που μπορεί να είναι απορροφήσιμα ή να πρέπει να αφαιρεθούν μετά από μερικές ημέρες. Όλη η διαδικασία της καισαρικής τομής διαρκεί περίπου 40 με 50 λεπτά.
Η καισαρική τομή πραγματοποιείται με αναισθησία. Συνήθως προτιμάται η επισκληρίδιος αναισθησία, καθώς η μητέρα έχεις τις αισθήσεις της, μπορεί να έρθει άμεσα σε επαφή με το βρέφος και έχει συντομότερη ανάκαμψή. Ωστόσο, σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών ή σοβαρών παθήσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολική νάρκωση.
Μετά την πραγματοποίηση της καισαρικής τομής η μητέρα νοσηλεύεται για μερικές ημέρες, ώστε ο ιατρός να ελέγχει τη μετεγχειρητική πορεία της. Η ανάρρωση μετά την καισαρική τομή είναι εξίσου γρήγορη με τον φυσιολογικό τοκετό. Σε αυτό το διάστημα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο και προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή ή φοράει αντιθρομβωτικές κάλτσες.
Σε αυτό το διάστημα η μητέρα έρχεται σε κανονική επαφή με το βρέφος, μπορεί να κινηθεί και να ξεκινήσει το θηλασμό. Εάν τα ράμματα που χρησιμοποιήθηκαν χρειάζονται αφαίρεση, αυτή πραγματοποιείται σε 5 έως 7 ημέρες από την καισαρική τομή. Η επάνοδος σε έντονες δραστηριότητες όπως η άσκηση, η σεξουαλική επαφή και το κουβάλημα βάρους εξαρτάται από την μετεγχειρητική πορεία, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της μητέρας και τις συνθήκες της καθημερινότητας της. Συνήθως, αυτό συμβαίνει μετά το 40ήμερο.
Τα τελευταία χρόνια, ο τοκετός μέσω καισαρικής τομής δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο επόμενος τοκετός της μητέρας πρέπει να γίνει πάλι με καισαρική τομή.
Η καισαρική τομή αποτελεί ένα είδος χειρουργείου, γι αυτό το λόγο, στο κόστος της πρέπει να συνυπολογιστεί η νοσηλεία, η μέθοδος της αναισθησίας που θα επιλεγεί, πιθανές ιατρικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να είναι απαραίτητες πριν ή μετά από την καισαρική τομή και το ποσοστό της κάλυψης του ασφαλιστικού φορέα, εάν υπάρχει.