Επικοινωνήστε με τον Ιατρό συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
wordpress-seo
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/drstamatis.gr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114Επικοινωνήστε με τον Ιατρό συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
Υπολογίζεται ότι μια στις δύο γυναίκες θα εμφανίσει κάποιο είδος ακράτειας ούρων κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ η πλειονότητα των γυναικών διστάζουν να επισκεφθούν ιατρό για να συζητήσουν συμπτώματα ακράτειας ούρων.
Η ακράτεια ούρων μπορεί να προκύψει λόγω χαλάρωσης του πυελικού εδάφους ή γενετικών ανωμαλιών, ενώ τα αίτια της ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και τα συμπτώματά της.
Η διάγνωση του είδους της ακράτειας ούρων στις γυναίκες γίνεται μέσω των συμπτωμάτων του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης. Πραγματοποιείται εξέταση της πυέλου που μπορεί να συμπεριλαμβάνει την εξέταση του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος. Σημαντικά ευρήματα της εξέτασης αποτελεί η ύπαρξη ορθοκήλης, κυστεοκήλης και εντεροκήλης, όπως επίσης και χαλάρωσης του κόλπου ή πρόπτωσης της μήτρας. Πολλές φορές είναι απαραίτητη η διενέργεια ουροδυναμικού ελέγχου για την σωστή διάγνωση και την σωστή επιλογή θεραπείας.
Κάθε είδος ακράτειας συνοδεύεται από διαφορετικά αίτια, όμως συγκεντρωτικά τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι:
Η θεραπεία ακράτειας ούρων στις γυναίκες εξαρτάται από το είδος της ακράτειας ούρων και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων που την συνοδεύουν. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής μέσω της μείωσης του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης, της διατήρησης σταθερής κατανάλωσης υγρών και της απώλειας βάρους. Επιπλέον, συνίσταται και η ένταξη στην καθημερινότητα ειδικών ασκήσεων ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους και εξειδικευμένων θεραπειών για την ενεργοποίηση και επανεκπαίδευση του ουροποιητικού συστήματος. Συμπληρωματικά, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή και να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση σοβαρών περιπτώσεων ακράτειας ούρων. Οι συνηθέστερες χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων στις γυναίκες είναι η πρόσθια και οπίσθια κολποπερρινεορραφία και η τοποθέτηση ταινίας ακράτειας.
Το κόστος της θεραπείας ακράτειας ούρων στις γυναίκες εξαρτάται από το είδος της ακράτειας, το πλήθος των διαγνωστικών εξετάσεων και το συντηρητικό ή χειρουργικό πλάνο θεραπείας.
Συνεπώς, για τον υπολογισμό του κόστους θα πρέπει να συνυπολογιστεί η πιθανότητα διενέργειας χειρουργικής επέμβασης, καθώς διαφοροποιεί σημαντικά το κόστος λόγω της νοσηλείας και της φαρμακευτικής αγωγής.